UTSATT i 2020: Sørfjellrennet - 60 års jubilant den 22. mars.

Postet av Snåsa IL den 10. Mar 2020

Sørfjellrennet i 2020 ble utsatt på ubestemt tid. 

Med de nasjonale retningslinjer som er gitt for å begrense Korona-smitte velger vi nå å utsette Sørfjellrennet, på ubestemt tid. Vi har svært gode snøforhold i løypa og tenker at det kan åpne seg muligheter i løpet av sesongen.  Vi beklager overfor trofaste gjengangere og nye løpere av Sørfjellrennet. Det kommer flere muligheter. Vi på Snåsa har et flott terreng, fine løyper og masse snø som vil vare lenge enda. I en tid der vi blir oppfordret til å unngå store folkemengder - er kanskje en skitur i Lysløypa, Bygdeløypa eller innover fra Myrseth en fin avveksling.  Det vil komme dager med strålende sol og skarpt skiføre også i år

_______________________________________________________________


Tradisjonsrike turrennet med mange premier

Tradisjonsrike turrennet over Sørfjellet skulle gå av stabelen søndag 22. mars. Siden 1952, først året det ble arrangert har flere tusen snåsninger og enkelte utabygdes gått over fjellet i høyst varierende vær og fart.  Som det står i jubileumsboka "Øvvi kul'n" er dette et skirenn med tradisjon og sjel. Kun små korrigeringer av statutter er gjort og premieringen er nokså avansert med både barneklasser og overlappende voksenklasser med egne premieringer. Svend Harald Tømmerås har fortsatt stålkontroll med dette. I tillegg er det drøssvis av uttrekkspremier for store og små. 

Løypetrase

Årets renn starter på Holsing og går over fjellet gjennom skog, kratt, myr og høgfjell før det svinger nedover mot Kovatnet og Mollan. Total lengde med målgang på Fossan Desko: 27 km (27,2)

Første matstasjon etter 10 km (9,7) og andre matstasjon etter 19 km (18,8)

Forberedelser og enorm dugnadinnsats

Det legges ned hundrevis av timer med dugnadsinnstas for å få til Sørfjellrennet. Det er et krevende renn og heldigvis har vi mange ildsjeler i løypekomiteen som har jobbet siden i fjor vår med forberedelser. En rapport fra løypekomiteen ved Nils Erik Fossum pr 9.3.20: 

Steinar Bomo har kjørt tråkkemaskina i mange år over fjellet. I år kjørte Lars Anders Larsen tråkkemaskina for første gang og fikk litt å jobbe med. Mye snø enkelte steder, og vanskelig snø, fuktig "klabbsnø" blandet med fokksnø, men taklet det utmerket. Det er jo dårlig med telefondekning over fjellet, så vi er alltid minst en som er med på skuter, i tilfellet noe skulle skje. Løypa skal jo også stikkes, særlig over snaufjellet der det kan være dårlig sikt og er lite fastpunkt i terrenget. Det gjør vi da i samme slengen, når vi kjører over sammen med tråkkemaskina.

Ellers er Ola Vedal "løypegeneral" og kjenner både fjell og trasè etter mange år som både løper og arrangør. I tillegg er Harald Kavli sammen med meg med fra målsiden, og vi har tråkket en gang over fjellet med skuter i forkant for å få en såle, og litt ekstra i de mest utfordrende partiene. Og så har vi med Jo-Sturle Nyås og Jakob Olav Holsing fra startsiden. Ved behov, så stiller de opp fra Dal / Dæli, enten det er rydding eller hvis det er lite snø og det må gjøres en innsats for å få nok til at tråkkemaskina kan kjøre. Utfordringene med snø er oftest opp fra Holsing, og starten på fjellet. Er det lite snø på Agle, så korter vi som oftest ned løypa. For 2 år siden var det vel målgang på Mollan, og i år har vi målgang på Fossan Desko. Det er en god del ekstra arbeid med å legge snø over to broer for å få løypa helt til Agle, og den siste bakken opp er heller ikke særlig morsom for de aller fleste, når skiene begynner å bli glatte og man har gått tre mil over fjellet...

Kovasselva (det står vel Storslåttelva på kartet, elva mellom Kovatnet og Movatnet) er en utfordring de årene den ikke har skikkelig is. I år frøs den ikke til før den kuldeperioden som var nå nylig. Der ble det i år lagt en snøbro oppå isen, men vi ser nå på muligheten for å bygge permanent bro, slik at vi ikke blir så avhengige av isen der.

Faksimile fra Snåsningen 11.03.20: 

Ellers er det en 30-talls ivrige snåsninger i gang med planlegging og forberedelser av start og målgang, premiering, servering mm. Dette er skigruppa veldig takknemlig for at alle vi spør stiller gladelig opp år etter år! 

Mer informasjon om Sørfjellrennet finnes på Skigruppas Facebook arr.: Sørfjellrennet 60.gang 2020

Flere bilder fra løypekomiteen: Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.